Pohodništvo v okolici Maribora

Pohodništvo v okolici Maribora

Ne glede na vašo pripravljenost za planinarjenje, ste vseeno lahko deležni čudovitih pogledov na okoliške hribe, na mesto Maribor ali na okoliške griče, poraščene z gozdom ali vinogradi, in doline med njimi.

VZPENJAČA NA POHORJE IN RAZGLEDNI STOLP

Iz Maribora se lahko odpeljete z vzpenjačo do zgornje postaje. Kratek sprehod od tam vas popelje do razglednega stolpa. Če se z malce poguma povzpnete nanj, se vam odpre prekrasen razgled celo do vzpetin na avstrijski strani Štajerske.

Izjemno priljubljeni med obiskovalci in domačini so griči na severni strani Maribor.

KALVARIJA

Na Kalvarijo se lahko povzpnete po 445 kamnitih stopnicah ali po položnejših poteh in občudujete, kako se vam odkriva mesto. Na vrhu se lahko sprehodite še do cerkve.

PIRAMIDA

Iz Mariborskega mestnega parka vodi kratka peščena/gramozna pot med vinogradi do kapelice na vrh Piramide. Nagrada za nezahtevni vzpon je pogled na mesto, na Pohorje na drugi strani doline in še daleč po okolici. Po želji lahko nadaljujete pot po grebenu in se vrnete mimo Treh ribnikov nazaj v park.

STOLNI HRIB

Vzpetina na drugi strani doline, ki nas iz Maribora vodi proti Avstriji, prav tako ponuja razgled na Maribor z druge perspektive. Na vrhu stoji križ, ki je bil postavljen ob peti obletnici osamosvojitve.

PEKRSKA GORCA

Posebej viden pa je tudi grič Pekrska gorca s cerkvijo, na katerega se lahko podate po makadamski cesti ali po gozdnem križevem potu mimo kapelic. Na vrhu si lahko odpočijete na klopeh in uživate v pogledu na pohorsko smučišče od blizu.

ŽAVCARJEV VRH

Ob cesti iz Bresternice proti Gaju nad Mariborom se začne označena pohodniška pot skozi gozdove in travnike na Žavcarjev vrh. Malo pod vrhom se lahko ustavimo na Koči na Žavcarjevem vrhu, kjer je posebno ob koncu tedna običajno kar živahno. Tam se lahko okrepčamo, posedimo na eni izmed številnih klopi in pogledamo preko doline na Pohorje.

NAMIG: Žavcarjev vrh je ena izmed točk razširjene slovenske planinske poti, zato lahko izkoristite priložnost, da z žigom potrdite usvojeni vrh.

TOJZLOV VRH

Poti na vrh je več, vendar vse vodijo skozi gozd. Nekje na polovici pridemo na odprt travnik oz. pašnik, kjer smo s pogledom nazaj nagrajeni z razgledom na Maribor v daljavi, pred nami pa se razteza Pohorje. Tojzlov vrh s spomenikom je 'skrit' med drevesi.

SV. URBAN NAD MARIBOROM

Ena izmed zelo priljubljenih razglednih točk v bližnji okolici Maribora s cerkvijo na vrhu je Sv. Urban nad Mariborom. Tudi sem se lahko pripeljemo z avtomobilom, vendar smo s tem prikrajšani za prijeten pohod. Vsekakor pa je vrh odlična točka za sprostitev in pogled na okolico. Če smo tam v večernih urah jasnega dne, lahko uživamo v večernih barvah in čudovitem sončnem zahodu.

PLAČKI STOLP

Nedaleč iz Maribora in tik ob meji z Avstrijo na nizki vzpetini stoji Plački stolp. Z vrha lahko občudujemo širne vinograde, se obrnemo proti Pohorju ali sosednji državi in na vsaki strani poiščemo vzpetine, ki so prikazane na kartah.

NAMIG/PRIPOROČILO: Izlet lahko dopolnimo z obiskom katerega od lokalnih vinogradnikov ali obiščemo znamenito srce med vinogradi in nazdravimo z domačim vinom.

DOM NA PEČKAH

Domačini se zelo radi povzpnejo po gozdni poti do doma, kjer lahko na klopeh posedimo in se odpočijemo. Nekateri radi štejejo svoje vzpone. Posebej veselo je običajno ob koncih tedna. Označeno pot lahko začnemo v Limbušu, od doma pa lahko pot nadaljujemo naprej na Pohorje.

POHORJE

ZAČETEK SLOVENSKE PLANINSKE POTI – PLANINSKE TRANSVERZALE

V Radvanju v Mariboru se začne slovenska planinska pot s prvo markacijo in vpisno knjigo. Tukaj lahko v svojo planinsko knjigo odtisnete svoj prvi planinski žig in pričnete z odkrivanjem lepot slovenskih planin. Nekateri izkušeni pohodniki se običajno v poletnem času odločijo in v enem kosu prehodijo celotno transverzalo, ki se zaključi v Ankaranu.

NAMIG/POZIV: Lepo je stopiti v naravo in uživati v njeni lepoti in neokrnjenosti, vendar je prav, da si pri tem izberemo poti, ki so primerne naši pripravljenosti, našim zmožnostim in se za njih primerno opremimo. Tako bomo lahko resnično uživali v obisku planin. Poskrbimo tudi, da jih zapustimo takšne, kot so bile, in ohranimo naravo čisto in pristno. To je naš veliki zaklad.

MARIBORSKA KOČA in RUŠKA KOČA NA AREHU

Pot lahko začnemo v Radvanju pod Pohorjem ali pa si jo skrajšamo z vzpenjačo in začnemo pri zgornji postaji vzpenjači in sledimo planinskim markacijam po poti do Mariborske koče.

Pot lahko nadaljujemo do Ruške koče na Arehu ali pa se tja odpravimo neposredno od vzpenjače. Ta pot je malo slabše označena, pa vseeno zelo priljubljena.

Na poteh po Pohorju nas v večji meri spremlja gozd z zeleno travnato podrastjo in ponekod potočki z značilno rdeče rjavo barvo kamenja. Narava razvaja naša čutila in nas sproti polni z energijo, ki smo jo porabili za pohod. Poti so izredno prijetne in nam vmes postrežejo z občasnimi pogledi v dolino in z naravnimi znamenitostmi Pohorja.

SLAP SKALCA ali FRAMSKI SLAP

Ob glavni cesti se lahko za kratek čas ustavimo in se po poti spustimo do slapu Skalca ali Framskega slapu. Ogledamo si ga lahko čisto od blizu, če stopimo na leseni most pod njim, vodne kapljice pa nas poleti prijetno osvežijo.

SLAP ŠUMIK

Od Areha lahko sledimo makadamski cesti, ki nas pripelje do izhodišča do slapa Šumik. Gozdna pot do slapa je ob koncu malenkost zahtevnejša in nas pelje po nekaj klinih, vendar nam je v pomoč tudi jeklenica. Ko premagamo ta del, pa smo poplačani s čudovitim pogledom na mogočni, vodnati slap Šumik. Tam se imamo priložnost na kratko osvežiti in odpočiti pred povratkom.

ČRNO JEZERO

Ista makadamska pot nas pripelje do Doma na Osankarici, od koder po nekaj minutah poti pridemo do Črnega jezera.

ROGLA

Poti Pohorja nas lahko pripeljejo tudi do Koče na Pesku in naprej do Rogle (ali obratno). Rogla je priljubljeno smučarsko središče pozimi, priljubljena izletniška točka pa v vseh letnih časih. V preteklosti smo se lahko povzpeli na stolp, ki nas je vodil nad gozdove, danes pa na Roglo številne obiskovalce pritegne Pot med krošnjami, ki je izjemno lahko dostopna, saj se na stolp povzpnemo po postopno vzpenjajoči leseni poti brez stopnic. Tako je vsak lahko deležen razgleda daleč naokoli.

LOVRENŠKA JEZERA

Pohodniki se iz Rogle lahko podajo po lahki označeni poti do Lovrenških jezer, ki so prava pohorska znamenitost z lesenimi potmi med nizkim grmičevjem in jezerci.

RIBNIŠKA KOČA

Pot na Ribniško kočo lahko pričnemo v naselju Ribnica na Pohorju in sledimo markacijam, ali pa se z avtomobilom pripeljemo po makadamski cesti do koče in se sprehodimo po okolici. Čudovitega razgleda z okoliških travnikov smo deležni v vsakem letnem času.

SV. DUH NA OSTREM VRHU

GAJ NAD MARIBOROM

Več o pohodniških poteh Pohorja si lahko preberete TUKAJ.

Dobrodošli v Maribor, v Hotel Tabor!

Dovolite nam, da postanemo del vašega raziskovanja Maribora.

Z veseljem smo vam vedno na voljo na 24-urni recepciji.

Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelavo spletne strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.